Produkcja mięsa na użytek własny.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu przypomina, że zgodnie z zapisami ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. 207 z dnia 4 listopada 2010 r., poz. 1370) istnieje obowiązek zgłaszania właściwemu miejscowo PLW na conajmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, w celu produkcji mięsa, zamiaru przeprowadzenia uboju.

W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz, informacja powyższa przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r (wzór).

PONADTO:

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni – próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i bada urzędowy lekarz weterynarii (w przypadku kiedy ma miejsce badanie poubojowe) lub pobiera je posiadacz mięsa – w przypadku dzików oraz uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane lub podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój – i dostarcza do badania urzędowemu lekarzowi weterynarii.

Po wykonaniu badania na obecność włośni urzędowy lekarz weterynarii wydaje stosowne zaświadczenie.

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia.

Lista lekarzy wyznaczonych do badania mięsa na użytek własny na terenie powiatu raciborskiego.

17 lutego 2011

Agata Ballarin

Skip to content