Zagrożenie ASF – przypomnienie o podstawowych zasadach!

W związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń,

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu przypomina!!!

1. W przypadku podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, a w szczególności poronienia u bydła, świń, owiec i kóz, objawów neurologicznych u zwierząt, zmian o charakterze krost, pęcherzy, nadżerek lub wybroczyn na skórze i błonach śluzowych zwierząt kopytnych, znacznej liczby nagłych padnięć, posiadacz zwierzęcia jest obowiązany do:

a) niezwłocznego zawiadomienia o tym organu Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższego podmiotu świadczącego usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej, albo wójta (burmistrza, prezydenta miasta);
b)pozostawienia zwierząt w miejscu ich przebywania i niewprowadzania tam innych zwierząt;
c)uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę, lub zwłoki zwierzęce;
d)wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu i innych przedmiotów znajdujących się w miejscu, w którym wystąpiła choroba;
e)udostępnienia organom Inspekcji Weterynaryjnej zwierząt i zwłok zwierzęcych do badań i zabiegów weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy ich wykonywaniu;
f)udzielania organom Inspekcji Weterynaryjnej oraz osobom działającym w imieniu tych organów wyjaśnień i podawania informacji, które mogą mieć znaczenie dla wykrycia choroby i źródeł zakażenia lub zapobiegania jej szerzeniu. (Art. 49 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt – Dz.U.2004.69.625 ze zm.)

TELEFON ALARMOWY PIW Racibórz na wypadek podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt:

694 446 900

 

2. Świadectwa zdrowia dla świń w obrocie krajowym:
Na terenie Rzeczpospolitej Polskiej przesyłki świń wprowadzanych do stad, punktów kopulacyjnych i punktów skupu oraz na targi, pokazy, wystawy i konkursy zaopatruje się w świadectwo zdrowia!
(p.2.6 Programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń stanowiącego załącznik do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia Programu – Dz.U.2012 poz. 1440).

3.Identyfikacja i rejestracja świń:
Posiadacz świń jest obowiązany zgłosić kierownikowi biura (ARiMR) w terminie 30 dni:
– zwiększenie lub zmniejszenie liczebności stada, z wyjątkiem urodzenia, przywozu z państw trzecich albo państw członkowskich,
– ubój zwierzęcia gospodarskiego – podaniem liczby zwierząt, które przybyły lub ubyły ze stada, oraz miejsca pochodzenia lub przeznaczenia zwierzęcia.

Posiadacz świni jest obowiązany bezzwłocznie oznakować zwierzę i fakt ten zgłosić kierownikowi biura nie później niż przed dniem opuszczenia przez to zwierzę siedziby stada, określając liczbę oznakowanych zwierząt.
W przypadku zwierząt nowo urodzonych i padłych w siedzibie urodzenia istnieje obowiązek oznakowania zwłok przed przekazaniem ich do zakładu utylizacyjnego. (Ustawa z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – Dz.U. 2004 Nr 91 poz. 872 ze zm.)

4. Zabezpieczenie p/epizootyczne gospodarstw:
Każdy właściciel gospodarstwa, w którym utrzymuje się zwierzęta gospodarskie zobowiązany jest do jego zabezpieczenia p/epizootycznego (tj. przed chorobami zakaźnymi):

  • gospodarstwo ogrodzone w sposób uniemożliwiający wnikanie na jego teren zwierząt innych niż utrzymywanych w tym gospodarstwie (np. zwierząt dzikich);
  • budynki w których utrzymuje się zwierzęta zabezpieczone przed zwierzętami innymi niż utrzymywane w tych budynkach (zamykane otwory drzwiowe, okna zabezpieczone siatkami);
  • w gospodarstwie należy prowadzić program zabezpieczenia przed szkodnikami (deratyzacja);
  • zakaz wstępu osób postronnych do budynków inwentarskich (na każdym budynku należy umieścić tablicę o treści: „osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”);
  • stosować odzież używaną wyłącznie przy obsłudze zwierząt, stosować odzież jednorazową także przy obsłudze zwierząt przez lekarzy weterynarii, zootechników, inseminatorów;
  • zabezpieczyć paszę przed zanieczyszczeniem, gryzoniami, dostępem zwierząt dzikich;
  • gospodarstwo wyposażyć w maty dezynfekcyjne służące do wyłożenia przed wejściami do budynków inwentarskich oraz na wjeździe do gospodarstwa;
  • gospodarstwo wyposażyć w zapas środka do doraźnej dezynfekcji oraz do nasączenia mat dezynfekcyjnych;
  • nie używać jako ściółki zanieczyszczonej słomy składowanej w warunkach umożliwiających zanieczyszczenie jej np. odchodami zwierząt dzikich.

W ZWIĄZKU Z ZAGROŻENIEM ASF WŁAŚCICIEL POWINIEN CODZIENNIE WNIKLIWIE OBSERWOWAĆ SWOJE ŚWINIE, WŁĄCZNIE Z OCENĄ APETYTU I OBJAWÓW GORĄCZKI.

19 lutego 2014

Agata Ballarin